Technolec

Oude koperbedrading nieuw leven ingeblazen

Download

Veiligheid wordt steeds belangrijker in ziekenhuizen. Dankzij de Moxa DSL extenders kon een ziekenhuis met de bestaande koperbedrading een gloednieuw Ethernet systeem implementeren waarop simultaan een CCTV- en alarmsysteem draaien. “Een kostenefficiënte en erg betrouwbare oplossing”, aldus Karel Mus, zaakvoerder van Technolec dat officiële verdeler van Moxa in België is. “Met deze case bewijst Moxa eens te meer dat ze innovatieve markgerichte producten op de markt brengt die telkens een meerwaarde voor de eindklanten bieden.”

De aandacht voor de veiligheid van patiënten groeit in de zorginstellingen. Geen overbodige luxe, zo blijkt. Volgens de World Health Organisation (WHO) bezeert één op de tien patiënten zich tijdens de zorg, zelfs in de meest progressieve ziekenhuizen. Karel Mus: “Veel van deze ‘incidenten’ hebben zware gevolgen. Denk maar aan ouderen die uitglijden in de badkamer. Vandaar dat zorginstellingen zoeken naar waterdichte beveiligingssystemen die dergelijke ongevallen meteen detecteren, zodat onmiddellijk adequaat kan worden ingegrepen. Het ziekenhuis in deze case wilde een dergelijke oplossing en koos voor een IP-gebaseerde noodalarmknop in de sanitaire ruimte van elke patiëntenkamer, gelinkt aan het gewone alarmnetwerk. Om een maximale kostenefficiëntie te bewerkstelligen, moest ook het CCTV-bewakingsysteem erop worden aangesloten. Op die manier krijgt de verpleging immers meteen beelden te zien wanneer een patiënt de alarmknop indrukt, zodat ze correct kan reageren en de beste zorgen kan geven.”

Moxa brengt oplossing

In theorie was de oplossing perfect, maar de praktijk was een ander paar mouwen. Het was immers onmogelijk om nieuwe Ethernet kabels in elke kamer te trekken zonder het comfort en de zorg van de patiënten in gevaar te brengen. Bovendien bleek de afstand tot het controlecentrum vrij ver én had het ziekenhuis een beperkt budget. “Moxa zorgde voor de nodige antwoorden”, vertelt Karel Mus. “Dankzij de Moxa IEX-402-SHDSL DSL extenders kregen de bestaande tweedraads koperen kabels in de kamers een nieuw leven. Want samen zorgden ze voor een lange afstand (meer dan 8 km voor G.SHDSL) punt-tot-punt ethernet netwerk tussen elke patiëntenkamer en het controlecentrum. Deze toestellen ondersteunen een datasnelheid tot 15.3 Mbps, waardoor de IP-opnamecamera’s en het noodalarmsysteem simultaan kunnen functioneren. Dankzij de automatische CO/CPE configuratie was een snelle plug-and-play installatie mogelijk. En het MXview netwerkmanagement-sofwarepakket van Moxa zorgt voor een gemakkelijke monitoring en visualisatie van het volledige netwerk, dat via een browserinterface door elke zorgverlener te gebruiken valt. Ten slotte voorziet Moxa in een garantie van vijf jaar. Op die manier is het ziekenhuis zeker dat het ook in de toekomst een alarmsysteem heeft waarop de patiënten altijd kunnen rekenen!”


Technolec uit Temse is een value added distributeur van producten en componenten die een efficiënte industriële of kantoorautomatisering toelaten. Hoewel de firma officiële vertegenwoordiger van Moxa, Insys en nog enkele andere merken is, blijft het product telkens ondergeschikt aan de oplossing. Karel Mus: “We zoeken steeds het meest (kosten) efficiënte en kwalitatieve antwoord op elk automatiseringsvraagstuk. Veelal omvat ons gamma de benodigde componenten en producten, maar we zullen niet nalaten om ook de alternatieven voor te stellen.”